آمادگی های قبل از مراجعه انجام سونوگرافی های دوران بارداری
آمادگی های قبل از مراجعه انجام سونوگرافی های دوران بارداری
سونوگرافی های دوران بارداری
اولین دوره سونوگرافی در اوایل بارداری انجام می شود (معمولا هشت هفتگی) و به این منظور توصیه می شود که رادیولوژیست بررسی کند که جنین قلب دارد و جفت جنین در مکان خوبی قرار دارد یا خیر .
دومین سونوگرافی در میانه بارداری انجام می شود. از این سونوگرافی به عنوان سونوگرافی تعیین جنسیت نیز یاد می کنند و معمولا در هفته بیستم بارداری تجویز می شود.
سونوگرافی در پایان دوران بارداری نیز به منظور بررسی وزن، وضعیت قرار گیری و مایع دور جنین انجام می شود.
امروزه سونوگرافی NT به منظور تشخیص ناهنجاری های جنین در طول هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری انجام می شود.
در حالت کلی در صورتی که جنین سالم باشد این تعداد سونوگرافی در طول بارداری کفایت می کند، متاسفانه برخی از والدین اصرار به انجام سونوگرافی بیش از حد دارند و در خواست سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی را می دهند که این کار توصیه نمی شود. گاهی پزشک این طور تشخیص می دهد که برای برسی های بیشتر نیاز به انجام سونوگرافی با دقت بیشتری است و ممکن است انجام هر کدام از سونوگرافی ها را برای فرد تجویز کند.
سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی در بارداری
سونوگرافی سه بعدی که تصویر جنین را از سه بعد و سو نشان می دهد.
سونوگرافی چهار بعدی، تصاویر سه بعدی جنین همراه با زمان است که بعد چهارم را زمان تشکیل می دهد. به بیان دیگر سونوگرافی چهار بعدی، یک تصویر با سونوگرافی سه بعدی است در زمان وقوع تصویر، و نه با تاخیر. تاخیر در زمان به تصویرهای ساخته شده توسط کامپیوتر ارتباط دارد.
با سونوگرافی سه و چهار بعدی، پوست دور بچه همراه با اندام های داخلی مشاهده می شود. شاید بتوانید شکل دهان و بینی یا خمیازه کشیدن یا زبان درآوردن جنین را نیز ببینید.
سونوگرافی سه و چهار بعدی ممکن است در مورد جزئیات ناهنجاری ها، اطلاعات بیشتری ارایه دهد.
به دلیل اینکه در این سونوها جزئیات در جهات مختلف نشان داده می شود، به تشخیص لب شکری کمک زیادی می شود. همین طور پزشک می تواند برای ترمیم و درمان بعد از تولد برنامه ریزی کند.
سونوگرافی سه بعدی برای تشخیص بیماری های قلب و دیگر اندام های داخلی نیز مفید است.
اگر جنین زیر ۱۷ هفته بارداری در این سونوگرافی دیده شود ممکن است برخی مادران احساس کنند که بچه یک جسم بیگانه است و هنوز فرزند خود را واقعی فرض نمی کنند، بنابراین برای جلوگیری از این تفکر بهتر است سونوگرافی سه بعدی بعد از هفته ۱۷ بارداری انجام شود.
بعد از هفته ۳۰، سر جنین به سمت گودی لگن مادر حرکت می کند و دیگر نمی توان صورت او را مشاهده کرد. زمان مناسب برای سونوگرافی سه و چهار بعدی، بین هفته ۲۶ تا ۳۰ بارداری است. قبل از هفته ۲۶، جنین چربی خیلی کمی زیر پوست دارد بنابراین استخوان های صورت به وضوح زیر پوست مشخص می شوند. اگر جفت شما در جلوی رحم باشد (قدامی) بهتر است تا هفته ۲۸ صبر کنید تا بهترین تصویر از جنین را بگیرید. پس هفته ۲۶ تا ۲۸ بهترین تصاویر جنین به دست می آید.
اکوکاردیوگرافی جنینی: استفاده از امواج اولتراسوند برای ارزیابی آناتومی و عملکرد قلب کودک است.
سونوگرافی داپلر
این نوع سونوگرافی fvhd بررسی سرعت و میزان جریان خون در رگ ها و معمولا برای تشخیص ترومبوز وریدی، تنگی یا انسداد شریانی و همچنین جداسازی توده های پرخون از کم خون درخواست می شود. نواحی مورد درخواست می تواند کبد، کلیه، اندام های تحتانی، اندام های فوقانی وکاروتید باشند. در زنان و مامایی، سونوگرافی داپلر برای بررسی عروق رحم، گوش دادن به صدای ضران قلب جنین، بررسی عروق زیرجفت، بند ناف و عروق مغزی جنین مورد استفاده قرار می شود.
نکات کلی در مورد آمادگی انجام سونوگرافی
آمادگی ها در سونوگرافی بنابر درخواست بیماران و نوع سونوگرافی متفاوت است.
در صورت وجود مدارک قبلی، بیماران حتما کلیه مدارک را همراه داشته باشند.
در برخی از سونوگرافی ها حذف موهای ناحیه مورد نظر و رعایت بهداشت منطقه کمک کننده است.